Podcast på turen
Hør historien mens du vandrer
Podcasten besøger seks forskellige stræk på Klintekongens Rige-ruten og seks forskellige eksperter fortæller, hvad man kan opleve. Podcasten er produceret af journalist og historiker Kathrine Gress Mose og forfatter og journalist Mikkel Frey Damgaard for Geocenter Møns Klint.
Vi anbefaler at downloade podcasten inden turen, da der kan være begrænset internetdækning i Klinteskoven.
Jydelejet
Episode 1 19:46 min.
Sjældne orkideer, mangestammede bøge og dødishuller. Jydelejet er en smeltevandsdal skabt under seneste istid. Turen gennem jydelejet er rammet ind af to barske stigninger, mens der i dalen hersker en særlig fredfyldt ånd. Her er en ubegribelig biodiversitet – og en masse kokasser.
Skovfoged gennem 33 år, HC Gravesen fortæller om sit livsprojekt.
Liselund
Episode 2 25:47 min.
Mod nord ligger Liselund. Den bedst bevarede romantiske park i Danmark. Så idylisk og overraskende den er, lige så dramatisk en historie er gemt her.
Bente Scavenius er kommet i parken hele sit liv, og her fortæller hun historien om parken, og en lille abe der reddede en familie fra døden i Lissabon i 1755.
Stranden
Episode 3 20:33 min.
De hvide kridtvægge mod strandens sorte flintesten. Turen langs stranden er fyldt med kontraster, og helt svimlende bliver det, når man finder forsteninger af væsner der har levet for over 60 milioner år siden, mens man over sig hører en lyslevende vandrefalk skrige.
Naturvejleder ved Geocenter Møns Klint, Jørgen Larsen, fortæller.
UNESCO
Episode 4 13:58 min.
Møns Klint er et bjerglandskab skabt af gletchernes enorme kræfter. Faktisk er Klinten et af de bedste steder i verden at studere hvordan gletchere har skabt bjerge på kloden. Derfor bliver der ganske snart afleveret en ansøgning om at blive anerkendt som UNESCO verdensarv.
Elisa Jarl Estrup fortæller.
Turismen
Episode 5 20:54 min.
Møns Klint er en af landets største turistattraktioner. I hvert fald når det handler om natur. Men sådan har det ikke altid været. Det voldsomme og utilgængelige landskab har givet anledning til overtro og angst. Men for 150 år siden forandrede det sig.
Direktør ved Geocenter, Møns Klint, Nils Natorp og kunsthistoriker, Bente Scavenius fortæller.
Timmesøbjerg
Episode 6 25:41 min.
Dybt inde i klinteskoven mod syd møder man en usædvanlig forhøjning. Timmesøbjerg er et forhistorisk fæstningsværk, som er omgærdet af en del mystik. For der findes ikke i danmark lignende forsvarsværker.
Der er blot lavet én udgravning på Timmesøbjerg og her fortæller manden bag, arkæolog ved museerne Sydøstdannmark, Jonas Christensen.